Obecny czas: 09 Wrz 2010 21:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Koncerty, supporty, showcasa'y etc.. .
PostWysłany: 01 Mar 2010 19:43 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kartuzy
Siemanko :P..

Mam dość nietypowe pytanie ;). Zanim zostaliście uber-pro-wymiataczami w beatboxie i organizatorzy sami zaczęli walić do Was drzwiami i oknami tak, że musieliście zmienić numer..........
Tak poważnie, jak ogarniacie sobie showcase'y i supporty na imprezach (nie mówię o koncercie organizowanym przez znajomego :) ). Jak wyszukać imprezę, która nadchodzi a ma jeszcze "miejsce"... Wchodzę np. na rap trójmiasto albo hip hop pl i wszystkie imprezy mają już plakaty i harmonogramy. Czy po prostu napisać do organizatorów czy nie znajdą tam jeszcze 5 minut na showcase??.
Pytam ofc tych którzy orientują się w temacie bo nie każdy tym się zajmuje ;).

http://Kartuski.info - mój blog.

Temat postu: Re: Koncerty, supporty, showcasa'y etc.. .
PostWysłany: 01 Mar 2010 21:10 

proste jak to blady kiedyś w wywiadzie mówił pchaj się drzwiami i oknami tzn próbuj każdego sposobu aby się pokazać.

polecam wywiad, świetne wypowiedzi: http://www.youtube.com/watch?v=lbEINNuuLyo

Beatboxer ma o tyle dobrze, że może wystąpić niemal w każdych warunkach wystarczy tylko nagłośnienie i jeden mikrofon i dosłownie 5 minut aby zrobić wrażenie i zawrzeć nowe znajomości.

jesteś w klubie ? spytaj dj'a żeby dał ci majka na 5 minut aby urozmaicić imprezę lub grac równocześnie z nim

postaraj się nawiązać znajomości z miejscowymi muzykami, lub jakimiś ziomkami które graja supporty. Sporo ekip chętnie urozmaici swój występ beatboxerem, ale często nie wiedzą że są tacy na wyciągnięcie ręki

może nie jestem najbardziej kompetentny jednak sporo już pograłem dzięki właśnie "narzucaniu się" w pozytywnym tego słowa znaczeniu :wink:

powodzenia

PostWysłany: 01 Mar 2010 21:19 
Awatar użytkownika

No ja angażuje się w znaczną część imprez w moim mieście bo... zakładamy stowarzyszenie, które będzie m.in organizować takie koncerty. Teraz chce się trochę wybić z mojej mieściny i wejść jednym palcem od nogi na trójmiejską scenę, napisałem parę maili do organizatorów/managerów/zespołów, które niebawem zagrają jakiś koncert z zapytaniem o możliwości. Granie koncertów to dla mnie ogromny kop motywacyjny a po za tym.... lubię to, być na scenie i nakręcać tłum :P...

PostWysłany: 01 Mar 2010 21:46 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Złotów / Poznań
Mi osobiście też przydadzą się takie rady, ale sam od siebie też mam coś do powiedzenia:
NIGDY nie wierz ludziom, którzy "załatwią Ci jakiś występ". Po wywiadzie dla lokalnej gazety (po występie w szkole) owy redaktor, z którym sobie gawędziłem, obiecał mi 3 występy w 2009/2010 wliczając w to np. imprezę mikołajkową przy publiczności ~5k. Ni chuja się później nie odezwał, obiecanki cacanki. Dalej, jakaś dziewczyna wzięła ode mnie numer pod pretekstem, że jedno z tutejszych gimnazjów chce, żebym dał pokaz - dla mnie super, czemu nie, ważne, że mogę się jakoś zaprezentować. Raz zadzwonili (kiedy siedziałem na lekcji i pisałem sprawdzian - nie sądziłem, że są aż tak głupi, żeby dzwonić do mnie o 9:24; nie odebrałem) i sprawa ucichła. Nie będę przecież do nich oddzwaniał i błagał na kolanach o występ dla gimnazjum. Ale to tylko tak potwierdzając słowa innych - pchaj się drzwiami i oknami, nie wierz, że ktoś załatwi coś za Ciebie, no chyba, że prywatny manager ;>

PostWysłany: 01 Mar 2010 22:05 
Awatar użytkownika

kasiek napisał(a):
Ni chuja się później nie odezwał, obiecanki cacanki. [...] Nie będę przecież do nich oddzwaniał i błagał na kolanach o występ dla gimnazjum. Ale to tylko tak potwierdzając słowa innych - pchaj się drzwiami i oknami, nie wierz, że ktoś załatwi coś za Ciebie, no chyba, że prywatny manager ;>

Sam siebie negujesz ziom :). Szczerze to wiesz ile jest roboty przy organizacji imprezy na ~5k ludzi??. Na bank zapomniał, mogłeś zadzwonić i się zapytać czy to aktualne :), jak ktoś do mnie dzwoni, obojętnie kto, a ja nie mogę odebrać to chyba rzecz normalna że oddzwonie, cnie?.

PostWysłany: 01 Mar 2010 22:11 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Turek/Poznań / Hapaszamy Crew/ UberSquad reprezentat / Hajs i Fejm / Else fam
jak piszesz mail - dołącz najlepiej jakąś pro-uber nagrywkę z klubu, gdzie widać jak publika się jara - to znacznie bardziej motywuje właścicieli klubów niż CV "grałem tu i tam", ew. szalona nagrywka na majspejsie (mniej techniczna/bardziej muzyczna).

nie ma nic lepszego niż się pchać, to prawda - tyle że nie można robić z siebie gwiazdy na samym początku. znaczy nie mówisz "siema, jestem suseł z hapaszamów i rozpierdolę tą imprezę", ale "siema, jestem beatboxerem i jak dasz mi mikrofon na 5 minut to się nie zawiedziesz". to działa troszkę tak jak podbije pijany chłop do gramofonów i poprosi o dedykację "jak anioła głos" w klubie hiphopowym, a jak poprosisz o 'nas is like' - znaczy, że i to i to odstrasza tak samo dj'ów od zaufania naszej personie :)

i jeśli komuś wyświadczasz przysługę w stylu "stary, zagraj na mojej imprezie" to jest 90% szansy, że ktoś powie "zagrajmy razem na kolejnej imprezie, gram supporta w xxx"

wykorzystuj każdą okazję - dj'owi padną adaptery - podbij, pomóż, zabaw publikę te 15 minut, a dj na pewno się odwdzięczy na kolejnej imprezie małą chwilą dla Ciebie.

i wykorzystaj akustyka co by się dobrze nastroić, często ci ludzie nie wiedzą jak nastroić beatbox, to zajmie góra minutkę a set będzie miał większe "jeb" i zostanie bardziej doceniony - często w klubach jest wszystko nastawione na basy, a chyba nie chcesz robić przez całego seta ridimu 1/1 i wstawiać jak najwięcej basu?:)

i na tych szołkejskach szalonych więcej muzyki/coverów niż trzechtysięcypiećdziesięciu kehów pomiędzy czterema werblami, bo jak to powiedział ktoś kiedyś : "beatbox dzieli się na beatbox dla ludzi i beatbox dla beatboxerów". pamiętaj o tym, chociaż z czasem się osiąga poziom, że beatbox jest i dla ludzi i dla beatboxerów, ale tu polega myk żeby wiedzieć kiedy się tę granicę przekroczyło :)

@Kasiek : nawet oddzwanianie w sprawie "głupiego koncertu dla gimnazjum", otwiera Ci wrota do "głupich dni ulicy świętego staszka", a potem do supportowania lokalnych gwiazdek:)

mniej pychy, więcej spontanicznych działań, pozdro!

PostWysłany: 01 Mar 2010 22:26 
Awatar użytkownika

Suseł napisał(a):
"beatbox dzieli się na beatbox dla ludzi i beatbox dla beatboxerów".

Święta racja! :). Na razie nie mam żadnych nagrań na myspace, które by robiły sieke :P. Do maila dołączam informację, że mój minutowy set jest na myspace i daje adres oczywiście, jest tam też video z eliminacji na Index. Oczywiście nie przedstawiam się jako nie wiadomo kto :P mówię tylko że jestem beatboxerem. Ogólnie dzięki za odpowiedź, muszę ogarnąć jakieś sety pod publikę-nie-beatboxującą i wrzucić coś takiego na myspace.

Dzięki ogólnie za odpowiedzi :).

PostWysłany: 02 Mar 2010 16:50 

Miejscowość: Rejowiec Fabryczny(Chełm)
Chciał bym Ci pomóc ale nie wiem jak, bo sam mam ten sam problem :)
Ale wydaje mi sie, że w każdej wypowiedzi sporo racji jest

PostWysłany: 02 Mar 2010 16:56 
Awatar użytkownika

sMatthew napisał(a):
kasiek napisał(a):
Ni chuja się później nie odezwał, obiecanki cacanki. [...] Nie będę przecież do nich oddzwaniał i błagał na kolanach o występ dla gimnazjum. Ale to tylko tak potwierdzając słowa innych - pchaj się drzwiami i oknami, nie wierz, że ktoś załatwi coś za Ciebie, no chyba, że prywatny manager ;>

Sam siebie negujesz ziom :). Szczerze to wiesz ile jest roboty przy organizacji imprezy na ~5k ludzi??. Na bank zapomniał, mogłeś zadzwonić i się zapytać czy to aktualne :), jak ktoś do mnie dzwoni, obojętnie kto, a ja nie mogę odebrać to chyba rzecz normalna że oddzwonie, cnie?.

Z tą imprezą - to nie jest aż tak dużo roboty jak może się wydawać. Jest to impreza muzyczna 'mikołajkowa' na świeżym powietrzu w centrum miasta, organizowana co roku od xx lat, pełno chętnych osób do pomocy. Podałem mu nr telefonu; nie miałem jak się z nim skontaktować, bo na maile nie odpisywał ;). Jeżeli ktoś do mnie dzwoni, ktoś kto ma do mnie jakąś sprawę (nie ja do niego) i to w dodatku ktoś kogo nie znam, to wychodzę z założenia, że nie oddzwaniam. I nie uważam, żeby to była jakaś moja wyniosłość czy pycha. Niedługo załatwiam (na razie wstępne rozeznanie) sobie występ w lokalnym klubie jako support oczywiście :p Każdy radzi sobie jak może :-)

PostWysłany: 03 Mar 2010 23:20 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podhale
base napisał(a):

jesteś w klubie ? spytaj dj'a żeby dał ci majka na 5 minut aby urozmaicić imprezę lub grac równocześnie z nim

ja tak ostatnio zrobiłem, miałem zamiar tylko iść na koncert Wall-E go i Gurala, a brat podbił do DJ i zapytał o majka bez problemowo dał i jeszcze małe free we dwóch zrobiliśmyhttp://www.youtube.com/watch?v=ZbdfcM1sjhc

ostatnio grałem przed Fokusem, to było na zasadzie, że znajomy raper do mnie napisał czy zagram z nimi, a plakat już był zrobiony i nikt nie wiedział, że tam będę, na tym koncercie był organizator następnego koncertu, Pezeta który jest w ten piątek, i załatwił sobie mój numer i napisał czy jestem chętny na zagranie supportu :) Napisałem też do kobitki, która się zajmuje działaniami charytatywnymi na Podhalu, wzięła mój numer, i dziś dzwoniła, że jest koncert 15 maja i czy wystąpię, mam jeszcze jeden, ale to właśnie przez znajomości ;p

PostWysłany: 04 Mar 2010 11:58 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
siaga napisał(a):
mam jeszcze jeden, ale to właśnie przez znajomości ;p

Polska...

taka moja mała dygresja

PostWysłany: 04 Mar 2010 22:53 
Awatar użytkownika

Polska, jak i 154 inne kraje...

taka moja mała dygresja

Siaga widzę, że nieźle tam sobie pozałatwiałeś :D powodzenia!

PostWysłany: 05 Mar 2010 01:44 

ja mam co tydzień/2 jakiś koncert etc. głównie to znajomi organizują sporadycznie jakieś charytatywne coś się trafi :D i niestety tylko raz dostałem kase za występ:(

PostWysłany: 06 Mar 2010 21:11 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podhale
kasiek napisał(a):
Siaga widzę, że nieźle tam sobie pozałatwiałeś :D powodzenia!

Właśnie się jaram po koncercie Pezeta, miazga była, jaram się, mam teraz kopa do dalszych treningów :D
Crashu napisał(a):
i niestety tylko raz dostałem kase za występ:(

witaj w klubie, ja też raz, i to było 30 zł ;)

PostWysłany: 07 Mar 2010 21:29 
Awatar użytkownika

Wiem, że to może zabrzmieć abstrakcyjnie ale czasem hajs spada na 2gie, 3cie czy 50te miejsce... Trzy czy cztery razy dostałem hajs za showcase natomiast grałem na takich imprezach, za które nie wziąłbym kasy i bynajmniej nie mówię o imprezach kumpli :)..

Btw. Grałem wczoraj support przed Ras Lutą... mega!. Najlepsza publika przed która przyszło mi grać :P... 10 minut materiału, ~150 ludzi i wszyscy (większość?) zajarani tym co robiłem :P. Później piątki etc;p.

Co do tematu, ogarnąłem już metodę :). Dzięki Base i Suseł ;)....

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Szukaj:
Skocz do:  

Beatelse beatbox beatboxing
Beatelse.com. Design modded by sMatthew